Seksualitet kultur

Er seksualitet for tabu i den norske kulturen?

Norge er det land med en rik kultur, men ofte er vi fattig når det kommer til seksualundervisning og generell informasjon om seksualitet. De siste årene har det kommet mye god og nyttig informasjon om seksualitet til barn og unge på nett. Her kan de lære om sin seksualitet og gjerne lærer de seg selv bedre å kjenne.

Gjennom kjente og populære serier og nettdramaer, har det blitt lagt vekt på aksept og normalisering av ulike typer seksualitet. Det har i tillegg blitt lettere for unge å skaffe seg beskyttelse slik at de er trygg når de først velger å bli seksuelt aktive. Men for voksne og andre som ikke har vokst opp med disse informasjonskanalene, kan temaet seksualitet fortsatt være tabubelagt. Ungdommen vokser opp i en mer åpen og fri kultur enn de eldre gjorde.

Kvinner, Pin Up, Jente, Mote, Folk

Graviditet

Mange par sliter for eksempel med å bli gravide. Dette kan føles tungt og vanskelig, og blir gjerne ikke snakket høyt om da det er et sårt tema. Ofte kan en føle seg alene når en sliter med å bli gravid, og det er lett å tenke at dette er enkelt for alle andre. Sannheten er at mange sliter med dette, og derfor burde flere legemidler som eggløsningstest bli normalisert og snakket mer om.

Ofte kan det føles vanskelig å dra til legen om en sliter med å bli gravid. Det kan føles som et tap og en kan være redd for å få svar på om det faktisk er noe gale som gjøre at en graviditet er helt utelukket. Mange kjenner på dette og bestiller gjerne flere legemidler hjem først, før de velger å kontakte legen eller snakke med venner. Tema som dette er gjerne tabubelagt fordi det ikke blir snakket så mye om, og det er lite informasjon om dette i media og gjennom tv-serier.

Mann, Portrett, Gamle, Briller, Artist

Seksualundervisning

En av grunnen til dette kan være at den seksualundervisningen som i dag er tilgjengelig gjennom nett, media og underholdning, ofte er rettet mot ungdommer og unge voksne. Her er det som regel ikke et behov for å fokusere på ønsket graviditet, og derfor blir slike tema urørt. Selv om det er lett å klikke hjem en graviditetstest, kan det være vanskelig å oppsøke noe om denne gang på gang er negativ.

Med tiden kommer nok slike tema til å bli mer tatt opp både i media og på nett. Selv om det finnes informasjon der ute om temaet, så er det lite fokus på at dette er et normalt problem og mange prøver gjerne i flere år før de blir gravide. Dette trenger ikke å bety at det er noe gale, men det er rett og slett et sjansespill og av og til fungerer det ikke på første forsøk.

Seksualitet blir mindre tabu i det norsk samfunn for den yngste generasjonen. Men for de voksne og eldre kan dette temaet fortsatt være vanskelig å snakke om, nettopp fordi de ikke har vokst opp i et samfunn hvor det var normalisert. Med tiden kommer det til å bli lettere å snakke om alt som omhandler seksualitet, og for de yngre blir stadig flere aspekter mer normalisert og akseptert.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *