Kulturstøtte

Kulturstøtte og penger til kunst i Norge

Kulturstøtte er et opphetet tema i Norge. I slutten av 2019 ble det viden kjent gjennom norske medier at over 37 millioner kroner fra statskassen har blitt tildelt Vegard Vinge. Dette har hendt over de siste 12 årene. Mannen har med andre ord fått omtrent 3 millioner i inntekt.

Det som provoserer mannen i gata, er den kunsten Vinge produserer. Mannen tjener nemlig sine penger fra staten med kunst som involverer tiss og bæsj på scenen. Ved enkelte forestillinger har det blitt rapportert at han kastet avføring på seerne. Dette er på ingen måte forenlig med norsk kultur på noen måte.

Det som kanskje høres ut som en litt dårlig humorfilm er faktisk realiteten. Selv om kampen for norsk kultur unektelig er viktig, så bør det diskuteres hvor grensen går. Definisjonen på kunst vil vi mennesker aldri bli kloke på. Men er virkelig sprutbæsj og tiss noe vi vil bruke skattepenger på? Uansett, hvem skal bestemme hvor kulturstøtte går?

Kulturstøtte i Norge gis blant annet til en rekke forfattere, for at vi skal ha nok av bøker å lese i!
Bibliotekene i Norge er stappet fulle av bøker, der mange forfattere har mottatt støtte fra staten.

Er de som definerer kunst egnet til å distribuere støtten?

I dag er det ikke kulturministeren som har ansvaret for å distribuere støtten. Det er i stedet egne råd som tar seg av dette, og kulturministeren står heller på utsiden og gir pengene til mellomleddet. Dette er på mange måter positivt, da det er naivt å tro at en politiker, selv om han/hun er folkevalgt, skal kunne definere kunst.

Allikevel kan det virke som om personene som skal definere kunst ikke er stort bedre. Det er tross alt disse individene som i årrekker har finansiert Vinge sin tilsynelatende latterlige kunst. Vi kan ikke si at det han bedriver ikke er kunst, grunnet de løse definisjonene. Men det finnes ingen tvil om at nordmenn flest hverken definerer dette som kunst, eller ønsker at skattepenger skal gå dit.

Hvem kan eventuelt bestemme kulturstøtte?

Siden hverken politikere eller kunsteksperter virker å være i stand til å velge slik folket ønsker, så må det letes dypere etter løsninger. Ett av de mer interessante alternativene er en løsning som ligner direkte demokrat. Ved hjelp av digitale virkemidler kan tross alt nordmenn flest i dag få tilgang til internett.

Dette åpner opp muligheten for å «stemme» på hvem som bør motta kulturstøtte. Enkelte vil mene at mannen i gata ikke har kunnskap nok til å bedømme kunst. Men hvem er det som egentlig skal konsumere kunsten, og ikke minst; Hvem er det som finansierer den? Å legge ansvaret for distribuering av kulturstøtten i nordmenns hender er utelukkende logisk.

Kulturstøtte distribueres også til dansere og annen scenekunst.
Dansere og artister som jobber fra en scene mottar også jevnlig støtte fra staten.

En innsats mot å støtte de virkelige talentene

For hver halvannen million som strømmer inn på Vegard Vinge sin bankkonto, så elimineres en godt betalt kunstner fra Norges «basseng» av talentkunstnere. Det er i dag mange muligheter for at vi kan få frem gode kunstnertalenter i Norge, slik så mange andre land i Europa har gjort over de senere årene.

Det er derimot vanskelig å slå gjennom, spesielt når skattepengene finansierer alt annen en talentene. Som ung og fremadstormende trenger en midler for å overleve, og når kunsten blir et deltidsprosjekt grunnet dårlige inntekter, så synes dette i kvaliteten. Vi er derfor først og fremst nødt til å yte en innsats mot å støtte de virkelige talentene, fremfor å finansiere sprutbæsj med skattepengene våre!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *