Hva er norsk kultur?

Det å finne frem en definisjon på kultur er vanskelig nok i seg selv. Hvordan skal vi da kunne definere hva norsk kultur er? Ett forslag som nok fremstår som det mest fornuftige er at svaret ligger i spørsmålet – det er nemlig typisk norsk kultur å fundere på hva norsk kultur egentlig er!

Fra spøk til alvor, så er det liten tvil om at norsk kultur er vanskelig å definere, men det er ikke dermed sagt umulig. Norsk kultur består av norsk språk, tradisjonell norsk mat, norske klesstiler, og flere andre kulturelle elementer. Vi skal gå gjennom det aller viktigste i denne artikkelen!

Norsk kultur er manifestert i naturen rundt oss. Trollstigen er ett av mange eksempler på dette.
Norsk kultur er manifestert i naturen rundt oss

Norsk språk – Vår identitet

Det er liten tvil om at språk og identitet går hånd i hånd. En språk og litteraturhistorisk tidslinje vil vise akkurat hvor viktig språket er. Spesielt for nordmenn, som både har vært okkupert av danskene og svenskene, så fremstår norsk språk som noe vi alltid har hatt kjært.

De senere årene har innflytelsen av det engelske språket på mange måter truet denne delen av norsk kultur. Sett fra en annen side har det også styrket hvordan fokuset på norsk språk kommuniseres. Mest sannsynlig er noe av det mest typisk norske å være stolt av språket sitt!

Hva er typisk norsk mat?

Mat er et annet viktig element i en kultur, og derfor er det naturlig å stille seg spørsmålet om hva tradisjonell norsk mat er. Klassikere som brunost på knekkebrød, kjøttkaker i brun saus, og ikke minst melkesjokoladen er nok blant de som utlendingene vil nevne først og fremst.

For det å ta med norsk mat til utlandet virker å være noe de fleste nordmenn gjør. Dette understreker hvorfor mat er en så viktig del av norsk kultur. Det er også viktig å ikke glemme fisk, der kanskje lutefisk er mest ikonisk. Selv om mange nordmenn ikke liker det, så er det typisk norsk kultur!

Hva er typisk norske klær?

Bunad fremstår utvilsomt som den mest klassiske formen for norske klær. Slik som i mange andre kulturer, så lener norsk kultur seg på en festdrakt hva gjelder klesstil. I moderne tid har vi til motsetning kastet oss på globaliseringen av klestrender, selv om bunaden skal på 17. Mai!

Hva er typisk norsk musikk?

I dag har norsk musikk utvilsomt, i likhet med klær, endret seg i takt med globaliseringen. Allikevel finnes det fortsatt visesangere og andre former for typisk norsk musikk. Få kan nok derimot argumentere imot at en artist som Edvard Grieg er så nær norsk kultur innen musikk som overhodet mulig.

Født med ski på beina!

Det blir ofte sagt at nordmenn blir født med ski på beina. Enten vi ser på ski VM, Tour de Ski, eller det lokale rennet, så er skisporten en sentral del av norsk kultur. Hvem har tross alt ikke hørt det klassiske spørsmålet: ”Hvor var du da Oddvar Brå brakk staven?”

Norsk kunst

Fra gammel norsk kunst på 1800-tallet til dagens Ari Behn har det vært en lang vei. Med en maler som Edvard Munch i sentrum av det hele, så har norsk kunst blitt anerkjent verden over. Blant de levende legendene i dagens norske kunst finnes blant annet Odd Nerdrum.

Europa har et bredt spenn av kulturer. Norsk kultur er bare en av de mange som finnes her.
Norsk kultur er bare en av mange kulturer i et Europa som spenner om mange forskjellige kulturer

Kuriosa i norsk kultur

Noen vil kanskje bemerke at det aller mest norske er det vi ikke legger merke til at er en del av norsk kultur engang. Hvor mange Grandiosa selges i året? Og hvor mange spiser Grandiosa på julaften? Slike statistikker tar vi nærmest forgitt, men de er vitale for norsk kultur.

Russefeiringen, selv om den originalt er dansk, og i dag også feires i Sverige og Finland, er definitivt et annet godt eksempel. De færreste tenker på at de ikke har russ i utlandet, noe som gjør russefeiringen til et meget godt eksempel på norsk kultur.

Andre trivielle handlinger, slik som å ta av seg på beina før en går inn i noens hjem, er for eksempel helt utelukket i andre kulturer. Tradisjoner, oppførsel, og mye mer utgjør norsk kultur, og det er nok de tingene vi legger minst merke til selv som utlendinger ser tydeligst!

Det er typisk norsk å være god

Selv om alle de ovennevnte faktorene utvilsomt utgjør norsk kultur, så er det liten tvil om at det er ett ordtak som slår alle definisjoner. Vi snakker selvfølgelig om sitatet fra Gro Harlem Brundtlands nyttårstale i 1992.

Den gang sa hun ”det er typisk norsk å være god!” Til den dag i dag lever mange nordmenn bak dette uttrykket. Først og fremst beviser nok dette uttrykket at norsk kultur handler om å være stolt av det å være nordmann og leve i ett av verdens mest suksessfulle land!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *