Hovedkultur under lupen

Hva er en hovedkultur?

De fleste har en god ide om hva en hovedkultur er. Problemet er at denne ideen hovedsakelig bare er en instinktiv følelse og ikke kan ordentlig bli forklart og skrevet ned. Når en utlending spør en lokal person hva deres viktigste verdier er, så vet de vanligvis ikke hva de skal si.

En hovedkultur er per definisjon et sett med skikker, normer, og institusjoner som er unikt knyttet til en bestemt gruppe mennesker. For eksempel er syltet sild en del av svensk hovedkultur. Det er fordi det er en rett som er unikt assosiert med Sverige.

Hovedkultur må ikke forveksles med subkultur. Subkulturer er grener av hovedkultur som bare følges av visse deler av samfunnet. For eksempel ville norsk goth-kultur bli betraktet som en subkultur. Det er fordi at selv om den ikke praktiseres mye av det norske samfunnet, så har goth-kulturen i Norge en viss tekstur knyttet til seg. Den ville bare ha oppstått hvis den ble praktisert av nordmenn.

 

En hovedkultur bygger på flere mindre subkulturer
En indisk kvinne tar del i festivalen Holi, som hvert år bringer millioner av mennesker

 

Aspekter en kultur bygger på

Det finnes en rekke aspekter en kan diskutere ved en hovedkultur. Vi har valgt 3 av de aspektene vi mener er kanskje aller viktigst for å definere begrepet.

 

Musikk og hovedkultur

Et sentralt aspekt ved et lands viktigste kultur er musikken. Musikk skiller seg fra kultur til kultur. Det representerer kulturens kollektive kunstnerskap sammen med deres preferanser og fantasi. De unike melodiene i en kulturs musikk viser tilfeller til verden hvordan menneskene i den kulturen føler seg. Det viser også hvordan de lever og hvordan de drømmer.

Dette refererer generelt sett til den klassiske musikken i kulturen. Det er fordi det er den musikken som ble utviklet organisk i hver kultur. Dette var da uten en kritisk mengde innflytelse fra andre kulturer. Musikksjangere som moderne pop eller R&B er sterkt påvirket av global kultur. De representerer subkulturer som er en del av kulturen, men ikke en del av hovedkulturen.

 

Språk er bindelimet for folket

Språk er et veldig viktig aspekt av hovedkulturen. Det viser hvordan menneskene i den kulturen tenker. Hvert språk har sin egen setningsstruktur, grammatiske regler, og andre elementer som viser for alle hva deres prioriteringer er. Det viser også hva de anser som viktigere i livet og hva de anser som passende og upassende.

Fordi språk representerer en viss måte å tenke på, kan å snakke et visst språk endre måten du tenker på ting. For eksempel, hvis morsmålet ditt er norsk og du begynner å lære japansk, så vil du sakte men sikkert begynne å tenke på en mer japansk måte. Jo lengre og mer fordypet du er, jo større blir effekten.

 

Sosiale normer definerer en hovedkultur sterkest

Sosiale normer er veldig viktige for å gjøre en kultur unik fra enhver annen. De representerer hva kulturen samlet anser som akseptabelt og uakseptabelt. Dette gir deg et innblikk i hva verdiene deres er som kultur og samfunn. Det gir deg også en ide om hva deres idealer er og hvordan et ideelt medlem av samfunnet deres ville se ut.

Hovedkultur gir mennesker som ser inn fra utsiden en omfattende oversikt over hvordan samfunnet for den kulturen er. Det gir utenforstående en følelse av hva menneskene liker, elsker, verdsetter, og aspirerer mot. Kort sagt, det gir deg et glimt av deres kollektive sjel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *