- KULTURTIPS -

Kulturtips nr. 20

Iselin Doret Brandt Bestvold, skuespiller

Hva er ditt beste kulturtips?

– Mitt kulturtips er forestillingen Grønlandsūtraen på Nationaltheatret, med forfatter og poet Fredrik Høyer fra Drammen. På hjemmesiden til Nationaltheatret beskrives forestillingen med dette avsnittet;

 

«I Grønlandsūtraen er temaet resirkulasjon: hovedpersonens bekymringer og angst for verdens tilstand er noe som kommer og går, som i en loop. Det handler om hvordan vi hører og snakker om de samme tingene, om og om igjen. Er det i det hele tatt mulig å bryte ut av negative spiraler, de onde sirklene, hverdagslivets mønstre? Er det mulig å sette sammen alle de løse ordene og tankene, det fragmentariske og ødelagte, og skape ny mening i kaoset? Og hva er faktisk handling, og hva er bare prat?»

 

Hvorfor er dette ditt beste kulturtips?

– Jeg så denne forestillingen sist gang den gikk på teatret, og det er en utrolig sterk opplevelse å se en person stå helt alene og sårbart fortelle tekster som vi alle kjenner oss igjen i. Alt vi tenker, men vi kommer ingen vei. Hva gjør vi med alt kaoset? Det er så smarte tekster som fremføres så presist med slampoesi, som treffer deg med en gang. Fredrik får frem selvironi og humor som gjør at det handler om oss alle sammen. Forestillingen fortjener et stort publikum, og selv om du ikke er den som ser mest på teater tror jeg akkurat denne forestillingen vil treffe deg med ærlighet og humor. Hvordan skape mening når hele verden bare er et `hæ`?

 

Hvorfor mener du det er viktig at det offentlige satser på kultur?

– Kultur er med på å samle mennesker. Det gir opplevelse, glede og hjelper oss å forstå hverandre bedre. Kultur blir ofte satt til side fordi mange regner med at det bare går av seg selv. De ser ikke hvor mye jobb det er å satse på og å lage god kultur. Vi som jobber med det er avhengige av å få støtte til produksjoner og prosjekter for å kunne gi mennesker en opplevelse som forhåpentligvis gjør at folk blir gladere eller får en oppvekker i positiv retning når de kommer ut av salen. Hvis ikke det blir satset på kultur så vil det være umulig for oss som jobber freelance og det frie feltet å skape selv. Støtte fra det offentlige sikrer at vi ikke mister  et bredt kulturliv, som må til for å skape mangfold. Det viktigste er å ha kultur som er mangfoldig og er for alle.

 

Kommer du til å stemme for et regjeringsskifte 11.september?

– Ja, jeg kommer til å stemme for et regjeringsskifte. I de årene med eksisterende regjering har det ikke vært stort fokus på kultur, det har blitt mindre støtte. Det er naturlig å ønske et skifte for at kultur skal prioriteres mer! Godt valg!