- KULTURTIPS -

Kulturtips nr. 13

Bernt Egil Torp, AP- politiker

Hva er ditt beste kulturtips?

-Mitt beste kulturtips er Ung Kultur Møtes(UKM tidligere ungdommens kulturmønstring). De har 400 arrangementer over hele landet og presenterer alt fra skrivekunst og formgiving til musikk, dans og teater. Her kan ungdom melde seg på for å vise frem hva de holder på med. For mange ungdommer er dette første gangen de få stå på en scene, møte proffe aktører innen blant annet lyd, lys, regi og eventplanlegging.

 

Hvorfor er dette ditt beste kulturtips?

– Det er to grunner til at jeg anbefaler dette. Det ene er at man plutselig kan få se noe man aldri har sett før og hvert år er det nye talenter som er i utforming. Den andre grunnen er at ungdommene trenger publikum og særlig andre enn bare mor og far. Et bredt publikum utfordrer og krever noe av en hver utøver. Om du kjenner ungdom som trenger et dytt i retning av UKM, så ikke nøl med å anbefale dette videre. Uten bredden i kulturen så går vi glipp av store talenter. Norge er et for lite land til å kunne satse på at de kommersielle kreftene alene. Ungdom som deltar på eks UKM kan melde om økt livsglede og innsatsvilje. Mange mener det har gitt de større mening og tro på seg selv. De knytter kontakter men andre ungdommer og noen finner «sin plass» i venneflokken for første gang. Dette ser man særlig når ungdommene som deltar skal si farvel til hverandre etter UKM festivalen. De følelsene de viser for hverandre er verdt hver krone.

 

Hvorfor mener du det er viktig at det offentlige satser på kultur?

– Vi må få en regjering som mener at man må satse på kultur. En regjering som omfavner kunsten og kulturen med den respekten den fortjener. Som tar vare på uttrykk som har vært og bidrar til å skape nye. Og  ikke reduserer kultur til å være kun en vare som blir kassert når den ikke lengre bidrar til profitt.